Hur vet man om det är asbest i fastigheten?
Då man använde asbest i Sverige visste man förstås inte att det var ett farligt material. Därmed finns heller inte alltid märkning som visar att ett material innehåller asbest. Detta är förstås problematiskt och gör det lite klurigt att veta om det finns asbest eller ej. Åtminstone om man inte är utbildad asbestsanerare. Det gör även att man kan utsättas för risk när man ska bygga om eller renovera ett hus som inte är av det nyare slaget.
Inventering av äldre fastigheter
Ska man bygga om, renovera och riva i fastigheter som har flera år på nacken kan man vara i farozonen om man har otur. För att minimera riskerna för detta bör en inventering av arbetsplatsen göras först. Detta är extra viktigt för alla fastigheter som byggts före 1977 – året då asbest blev olagligt att använda. Har fastigheten byggts före 1977, eller till och med 1982, så är det stor risk att det finns asbest i byggmaterialet. Man bör i alla fall räkna med det.
Asbest – vanligt i byggmaterial fram till 1982
Trots asbestförbudet fanns byggmaterial kvar som användes i stor utsträckning fram till 1982 enligt vissa undersökningar. På grund av detta har Arbetsmiljöverket satt upp regler som kräver asbestinventering och provtagning av byggmaterial efter asbest, för alla byggprojekt där det finns risk att asbest förekommer.
Ska man verkligen bry sig om det är asbest i fastigheten?
Ja. Asbest är inget att leka med, utan den har en starkt negativ påverkan på hälsan. Än idag dör ca 100 personer varje år av sjukdomar relaterade till asbest. I många fall har människor varit utsatta för asbest i flera decennier och när symptomen visar sig är det för sent att göra något som förändrar hälsosituationen. De konsekvenser som asbest har på människan är i vanliga fall s.k. dammlunga och lungcancer. Så ta alltid det säkra före det osäkra – kontakta proffs som hjälper dig ta reda på fakta.