VAR FINNS ASBEST?
Asbest förekommer i olika material som långa, delbara fibrer. [Läs mera]
Asbest är ett samlingsnamn för flera, i berggrunden naturligt förekommande kristallina fibrösa mineral. Asbestmaterialens egenskaper har varit känt i flera tusen år och förekommer i Sverige främst i byggnadsmaterial, som asbestcement (eternitplattor) men kan även finnas i värmeisolering i ventilationstrummor, i värmepannor eller inblandat i gummigolvmattor och kakelfix. Sverige införde asbestförbud 1980. Eternit består av krossad asbest som blandas med cement. Materialet är mycket slitstarkt.
Hantering av asbest
Privatpersoner får hantera asbesthaltigt material på sitt eget hus, men man ska ha kunskap om hur man gör för att undvika hälsoskador. Vid rivning kan asbest finfördelas till asbestdamm som kan ge skador på lungorna.
Det viktigaste vid hantering av asbest är att undvika damning. T.ex ska tvättning av eternittak ska inte ske med högtryckstvätt. Det finns risk att asbestfiber sprider sig till omgivningen.
Sanering och anmälan
Om man ska sanera sin byggnad från asbest måste man anmäla detta till miljökontoret i sin hemkommun först, därefter få man ett beslut om försiktighetsmått.
Asbestavfall
Asbest är farligt avfall och ska förpackas väl och förses med märkning där det tydligt framgår att denna innehåller asbest. Asbestavfallet ska transporteras så att det inte dammar. Beroende på volym kan plastsäckar som tejpas täta. Märk upp de asbestinnehållande emballagen med varningstexten: ASBEST
Vad ska man tänka på om man ska sanera själv?