Den här webbplatsen använder cookies. Så behandlar vi dina personuppgifter.

Vad har man använt asbest till i Sverige?

Asbest ansågs vara ett riktigt bra material. Hög värmetålighet, hög tolerans för kyla, höga ljudnivåer m.m. Rena mirakelmaterialet. Tyckte man då i alla fall, innan man insåg att man kan bli dödligt sjuk av det.

 

Sverige har en lång historia av asbest

Asbest är ett samlingsnamn på 6 st olika mineraler som naturligt förekommer i naturen. Användningsområdena har varit många, främst i byggnadsmaterial på grund av dess egenskaper som t.ex. tålighet mot värme och kyla. Från 1950 till 1970-talet, fram tills det förbjöds 1977, var det ett populärt material i Sverige. Eftersom det användes så pass mycket, så finns det tyvärr kvar i många byggnader än idag. Byggnadsarbetare och snickare blev därför ofta utsatta för detta farliga material.

Asbest – hemskt bra material

På grund av asbestens värmeisolerande förmåga och för att den effektivt dämpade ljud blev det ett populärt material i lim till golv, golvplattor och takplattor. Asbest användes även i fogmassor, som rörisolering och olika i typer av plast. Dess egenskaper gjorde den lämplig i olika typer av brandskydd. Föga anade man att denna luftburna partikel var lika skadlig för människor som den var praktisk för sina byggrelaterade egenskaper.

Har man använt asbest i min fastighet?

Är det byggt före 1977 finns det stor risk för asbest i din fastighet. Få inte panik för det. Men innan du bestämmer dig för att t.ex. riva upp golv – kontakta fackkunniga hantverkare för att säkerställa att du inte utsätts för asbest. Det är viktigt att en asbestsanering görs på rätt sätt och det finns effektiva metoder att få bort asbest. Men personer som saknar erforderlig utbildning bör inte chansa när de börjar riva och bygga om i fastigheter där det finns risk för asbest. Ta hjälp av proffsen. Ta det säkra före det osäkra och spela inte med din hälsa.