Den här webbplatsen använder cookies. Så behandlar vi dina personuppgifter.

Asbestprov för analys

2021-10-15
Asbest är negativt ur flera olika aspekter.

Det består av ett farligt ämne som kan orsaka allvarliga sjukdomar exempelvis lungcancer. Enligt reglerna från Arbetsmiljöverket ska ett asbestprov alltid utföras innan ett byggprojekt kan påbörjas. Asbestprov är väldigt säkert och effektivt för att analysera och få svar på ifall en bostad är drabbad av asbest. 

 

Upptäck asbest med ett asbestprov 

Om man inte vet särskilt mycket om olika typer av byggnadsmaterial kan det vara svårt att veta vad som egentligen innehåller asbest och vad som inte gör det. För att göra riskerna så små som möjligt ska en asbestprovning alltid utföras innan ett projekt påbörjar. Detta är för att ta reda på om materialet innehåller asbest eller inte. Även personer som jobbar inom byggbranschen löper en stor risk att bli utsatta för asbestdamm. Asbest används inte längre i byggprojekt idag, däremot användes det under en lång period tillbaka och finns därför kvar i många olika typer av material som kan hittas i villor och byggnader. 

 

Så går asbestprovet till 

Arbete med asbest är mycket riskfyllt och det är nödvändigt att det tas på största möjliga allvar. Eftersom asbest är så farligt krävs det en viss utbildning och certifieringen för att kunna utföra ett asbestprov. Anlita därför ett behörigt företag med rätta kompetenser för att sedan kunna utföra ett asbestprov. Tyvärr finns det idag många företag som genomför asbestprov och saneringar utan tillstånd, vilket kan ge en sanktionsavgift för både utförare och beställare. 

Den som leder och utför ett asbestprov måste ha särskild utbildning enligt AFS 2006:1 36§. Föreskrifter för hur asbestprövningar ska gå till är omfattande och tillstånd utfärdas av arbetsmiljöverket för varje enskilt projekt.  

 

Provtagning asbest 

För asbestprov har vi Miramix som partner. Där finns det personal som har full behörighet för att utföra ett asbestprov. Personalen arbetar enligt arbetsmiljöverkets direktiv och de tar säkerheten och arbetsmiljön på största allvar, för både anställda och för kundernas skull.