Den här webbplatsen använder cookies. Så behandlar vi dina personuppgifter.

Nya regler för rotavdrag

2016-02-29
Från och med den 1 januari 2016 gäller nya regler för rotavdrag.

Regeringen har beslutat nya regler för rot- och rutavdrag som började gälla 2016. Principerna för avdrag är samma som förut men några detaljer har ändrats.

I korthet är följande ändrat:

  • Rotavdraget sänks till 30% av arbetskostnaden. Maximala avdraget är fortsatt 50 000 kronor.
  • Rutavdraget är fortfarande 50% av arbetskostnaden men för personer som inte fyllt 65 år så är maximala avdraget på 25 000 kronor. Över 65 kan man fortfarande få avdrag upp till 50000.
  • Förtydligande i detaljer kring rutavdraget.

Viktigt att notera är ju att det är när man betalar för arbetet som dom nya reglerna gäller, även om arbetet utfördes innan årsskiftet.

För byggmarknaden där rotavdraget är mest aktuellt så är det ju såklart lite mindre fördelaktigt än förut, men fortfarande en bra hjälp när man skall bygga och renovera. Att göra saker själv är ju såklart en besparing, men med professionell hjälp kan man ju undvika mycket problem och dessutom ofta få en garanti på arbetet.

Men vid större projekt och mycket renovering är det ju bra att hålla koll på hur mycket av rotavdraget man utnyttjat redan för året, så man inte passerat dom 50000 som är maximalt. Vi kan alltid lämna offert med pris efter rotavdrag.