Den här webbplatsen använder cookies. Så behandlar vi dina personuppgifter.

Regler och licens vid asbestsanering

2018-03-27
I äldre hus finns risken att material som innehåller asbest har använts och en sanering kan bli nödvändig, men vad är egentligen reglerna kring asbestsanering? För vissa krävs licens.

 

Licens för företag och regler för privatpersoner

Asbest är en typ av mineral som har använts inom många olika typer av byggnadsmaterial. Asbesten kan i längden leda till problem med luftvägarna och innebära andra typer av hälsorisker. Att sanera asbesten och göra det på rätt sätt och följa reglerna för asbestsanering är därför viktigt.

För företag som sysslar med asbestsanering krävs licens från arbetsmiljöverket som säkerställer att rätt kunskap finns för att kunna utföra asbestsaneringen på ett sätt som är säkert och som minimerar risken för att asbesten sprids eller blir kvar i huset.

Som privatperson krävs ingen licens för asbestsanering men det finns en del regler och riktlinjer för asbestsanering som är bra att följa för att asbestsaneringen ska skötas på ett säkert sätt.

En anledning till att det krävs licens för asbestsanering för företag och finns regler och rekommendationer för privatpersoner är att asbesten enkelt sprids med luften vid en asbestsanering, vilket riskerar att man andas in det skadliga materialet eller att det blir kvar.