Den här webbplatsen använder cookies. Så behandlar vi dina personuppgifter.

Så tar du reda på om det finns asbest i hemmet!

2021-06-09
Det är väldigt svårt att veta med säkerhet om det förekommer asbest i hemmet. Därför måste man skicka materialprover på analys för att på så vis få ett definitivt svar.

Äger man en fastighet som byggdes mellan 50- och 70-talet är risken markant större att byggnadsmaterialet innehåller asbest. Ska man dessutom riva i materialet är det av stor vikt att man skickar in materialprov på analys för att förebygga risker i samband med rivningen.

Förbjudet sedan 1982

Asbest är ett av de skadliga ämnen som man kan komma i kontakt med i samband med ett rivningsprojekt. Asbest är ett mineral som främst förekommer i byggnader som byggdes före år 1979. Sedan lång tid tillbaka användes asbest flitigt i byggindustrin på grund av ämnets goda egenskaper. Efter att man upptäckt allvarliga hälsorisker med mineralet totalförbjöds användningen 1982 i Sverige. Vid bearbetning av materialet frisläpps asbestfibrer som är direkt skadliga att andas in och kan leda till flera sjukdomar, däribland cancer. Trots förbud finns ämnet kvar än idag i byggnadsmaterial i många svenska hus.

Ta reda på asbestförekomst med analys

Om du planerar att riva på egen hand och känner dig osäker om byggnadsmaterialet innehåller asbest eller inte kan du ta ett asbestprov på materialet och skicka det till ett laboratorium för asbestanalys. På det viset kan asbesten tas om hand på rätt sätt och onödiga risker undvikas. Om testerna visar att det finns förekomst av asbest i byggnaden bör du utföra en asbestsanering. Vi på Sanering Asbest kan hjälpa dig att både ta reda på asbestförekomst och om så behövs sanering av asbest.

Har du misstankar om asbest i ditt hem är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi har rätt utbildning och tillstånd att hantera och sanera asbest.