Den här webbplatsen använder cookies. Så behandlar vi dina personuppgifter.

Upptäck asbest med en asbestanalys

2018-07-28
Om man inte själv vet särskilt mycket om olika typer av byggnadsmaterial kan det vara svårt att veta vad som egentligen innehåller asbest och vad som inte gör det. För att göra riskerna så små som möjligt kan en undersökning av materialet göras innan en rivning för att veta om materialet innehåller asbest eller inte.

Ta hjälp med att hitta asbesten

Om man ska göra någon typ av rivningsarbete i sitt hem kan det vara bra att tänka på att asbest tidigare har använts i bland annat sådant som tak- och fasadmaterial, isolering till rör samt i fix och fog till kakel. Det kan exempelvis röra sig om eternitplattor till en fasad. Om man har ett hus som byggdes före slutet på 70-talet innan asbesten förbjöds kan det finnas risk för att det finns byggnadsmaterial med asbest i huset.

Om man är osäker på om det material som man ska riva ned innehåller asbest eller inte kan man dock ta hjälp av ett företag som gör en undersökning av materialet för att ta reda på om det innehåller asbest. Vid asbestanalysen görs provtagningar på materialet och om det innehåller asbest blir en asbestsanering nödvändig.