Den här webbplatsen använder cookies. Så behandlar vi dina personuppgifter.

Viktigt att hantera asbestavfall på rätt sätt

2021-04-08
Avfall som innehåller asbesthaltigt material är riskfyllt och det är viktigt att man gör av sig asbestavfall på rätt sätt. Asbesthaltigt byggmaterial kan damma mikroskopiska asbestpartiklar som kan orsaka en rad mycket farliga sjukdomar. För att undvika att asbesthaltigt damm sprids ut i luften måste avfallet packas väl förslutet i lufttäta förpackningar.

Läs mer om våra tjänster inom asbestsanering i Stockholm

Faror med asbest

När asbesthaltigt material bearbetas frigörs ett damm som släpps ut i luften. När asbest dammar hänger asbestfibrer kvar i luften under en lång tid, vilket innebär att man lätt kan andas in fibrerna. Detta innebär en stor hälsofara för de som vistas i miljöer där asbest förekommer. Att andas in asbestfibrer kan leda till skador och i värsta fall sjukdomar, så det är därför viktigt att man är medveten om hur ämnet ska hanteras.

Så ska avfallet hanteras

Asbestavfall ska packas väl förslutet i lufttäta förpackningar och ska märkas med en tydlig varningstext som varnar för asbest. Det måste även finnas tydlig information om vad förpackningen innehåller så att de som hanterar avfallet är väl medvetna vad förpackningen innehåller. När du gjort detta kan du lämna ditt asbestavfall på din kommuns avfallsanläggning, där det senare hanteras på ett säkert sätt. 

Här kan man hitta asbest

Asbest förekommer huvudsakligen i byggnader uppförda före år 1979, men asbesthaltiga material kan ibland finnas även i något yngre byggnader.

I bostadshus kan asbest finnas i:

  • rörisolering
  • värmepannor, kakelugnar, rökgångsanslutningar
  • ventilationstrummor, ventilationskanaler och ventilationsaggregat 
  • asbestcementskivor (eternitskivor) på tak, fasader och balkonger, i väggar, soprum och bakom elskåp 
  • fönsterbänkar och skivor under fönsterbänkar
  • fönsterkitt
  • plastmattor och golvplattor
  • kakelfix och fog
  • golvbeläggningar
  • mattlim

Viktigt att kontrollera asbest

Om man på egen hand ska bygga om, renovera eller riva ner material i sin bostad och är osäker på om ett material innehåller asbest eller inte, rekommenderar vi att göra ett asbesttest. Provet skickas in till ett laboratorium för asbestanalys. Man får då besked om materialet innehåller asbest och kan vidta egna skyddsåtgärder innan arbetet påbörjas eller välja att anlita ett saneringsföretag. Vi på Sanering Asbest har lång erfarenhet av att sanera asbest och följer de regler som Arbetsmiljöverket ställer på hantering av asbest och asbestavfall. Hör gärna av dig när du behöver hjälp med asbestsanering i Stockholm.