Den här webbplatsen använder cookies. Så behandlar vi dina personuppgifter.

Kan man utföra en asbestsanering själv?

2020-07-15

När man som företagare erbjuder tjänster inom asbestsanering måste man inneha ett tillstånd från Arbetsmiljöverket för att få hantera asbest. Dock gäller inte dessa regler om man som privatperson, så om du planerar att riva eller på något sätt bearbeta asbest i ditt hem som du själv är ägare till så kan du alltså göra detta. Av flera anledningar rekommenderar vi dock inte att man utför asbestsanering på egen hand om man inte har den kunskap och utrustning som Arbetsmiljöverket föreskriver i sina regler.

Råd för dig som vill sanera asbest på egen hand

Om du vill asbestsanera själv i hemmet så finns det ett antal rekommendationer för dig att följa. För att undvika risk för sjukdomar eller andra skador som kan förekomma när man hanterar asbest bör du alltså följa de rekommendationer och regler som du kan få av Arbetsmiljöverket. Det viktigaste att tänka på hantering av asbest är att undvika att det dammar. Det är nämligen när asbest dammar som fibrerna släpps ut i luften vilket kan leda till ett antal sjukdomar. Om du till exempel behöver nedmontera enternitskivor så bör du vattenbegjuta plattorna och ta ner de i hela skivor.

Att tänka på vid sanering av asbest

Det finns flera viktiga saker att tänka på när du utför asbetssanering i ditt hem. Det som rekommenderas är att du skyddar dig med skyddskläder och andningsmask. Arbeta gärna med skyddskläder som är gjorda för en engångsanvändning som är lätt att kassera efter utfört arbete. Använd gärna en andningsmask med ett P3-filter som skyddsutrustning.

Att hantera avfall som innehåller asbest

Vid hantering av asbest är det också viktigt att veta hur man ska hantera avfallet på korrekt vis då asbestavfall innebär stora risker. På grund av riskerna är det viktigt att packa sitt avfall i täta förpackningar, då detta minimerar risken för avfallet att damma vilket förhindrar att någon kommer att andas in asbesten. Det är även viktigt att du märker förpackningar med asbestavfall med varningstext och tydlig information om vad förpackningen innehåller. Därefter kan du tryggt lämna avfallet på din kommuns avfallsanläggning.

Vi hjälper till med asbestsanering

Om man själv känner att man inte har rätt kompetens eller erfarenhet inom asbesthantering kan det vara en god idé att ta hjälp av någon behörig. Vi har lång erfarenhet och kompetens inom området och vi hjälper dig gärna med din asbestsanering i Stockholm. Kontakta oss idag om du har frågor eller vill boka in en tid för din nästa sanering.